Вишиванка за мотивами писанки від учасниці проєкту DRABYNA

< назад до новин
DRABYNA - проєкт для молодих дизайнерів і художників.
Вишиванка за мотивами писанки від учасниці проєкту DRABYNA


Представляємо вам роботу наступної учасниці проєкту Drabyna, Марини Бойко.


*DRABYNA - це проєкт для молодих дизайнерів і художників, які хочуть спробувати свої сили в створенні вишиванок і вишитих суконь. Ви можете надсилати нам свої ідеї з описами. Ті, що найбільше імпонують стилістиці бренду, будуть реалізовані спільно з Etnodim.


Марина художниця по декору костюмів для художньої гімнастики та фігурного катання, а також дизайнер-модельєр на трикотажному виробництві, але на цьому її зайнятість не закінчується. Працюючи у власному ательє та створюючи одяг для бальних танців вона паралельно протягом 10 днів створювала ескіз для участі у проєкті “Drabyna”. Витратила на це в загальному 20-25 годин. На питання, чому саме її роботу відібрали дизайнери Etnodim, відповіла: 


"Думаю вона співзвучна з брендом. Не занадто традиційна і не занадто театральна. Це не національний костюм, це сучасна сукня за мотивами жіночої сорочки, хоча орнамент взятий з писанки."


Сукня лляна, вільного крою зі спущеним плечем. Формотворчі засоби - рельєфні витачки в області талії та защіпи на рукавах. Рукав має ефект "розпущеного рукава вишиванки". Горловина та рукава оформлені контрастною обтачкою. Виріб має вшивний пояс та фрагменти машинної вишивки. За основу в орнамент взято візерунок писанки.



Блог: Элемент: Вышиванка по мотивам писанки от участницы проекта DRABYNA - Редактирование Фото 3

 

Ми були приємно здивовані, коли Марина говорячі про мрії в дизайні, підняла тему культури споживання.

"Я би хотіла нести в дизайн більше мистецтва."


"Я не хочу робити просто безлику трендову річ наприкладі масмаркетів, які заробляють гроші на сейлах завдяки “купі сміття” та дропшипінгу. І якщо дизайнери і виробники сьогодні зрозуміли це, то вони спроможні спрямувати клієнта на інший стиль споживання. Я вважаю, що українці завжди були вправними ремісниками, завжди знали, куди їхати за чоботами, а куди за полотном або по стрічки, тому основне моє бажання полягає в тому, щоб відродити цю культуру в сучасній інтерпретації, а саме спонукати споживачів до схожих думок з моїми. Звісно не закриватися від імпортного, але і цінувати те, що біля тебе."



Блог: Элемент: Вышиванка по мотивам писанки от участницы проекта DRABYNA - Редактирование Фото 4



Авторка сукні відзначила вплив проєкту на її життя:

"Моя етнічна дизайнерська орієнтація та любов до української культури нарешті знайшли професійну реалізацію і це для мене важливо. Це круто, коли працюєш з тим, чим живеш, думаю це перший крок. Я раджу брати участь у проєкті Drabyna всім, не тільки дизайнерам, а і людям, які люблять українську культуру та людей у вишиванках. Якщо ідея хороша, професіонали допоможуть її втілити. Для дизайнерів-студентів - це чудова нагода здобути класний практичний досвід - знайомства і гроші, наприклад, для графічного планшету чи пошиву власної колекції, чому ні."



Вся команда Etnodim любить проєкт Drabyna, адже він знайомить нас із чудовими людьми, спільно з якими ми створюємо красу.

Детальніше про проєкт - DRABYNA
Автор статті - Манана Глонті