День вишиванки в Україні

< назад до новин
Свято, яке викликає в серцях українців почуття єдності.
День вишиванки в Україні
16 травня 2019 року вся Україна святкує День вишиванки - важливе в історичному та етнічному аспекті свято. Воно викликає в серцях українців почуття єдності. І хоча це свято є неофіційним (його у 2006 році запропонувала ввести студентка Леся Воронюк, яка навчалася в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича), але воно є дійсно значущою подією в житті людей, які люблять та поважають свою країну.


Навіть українська діаспора по всьому світу приєднується до цього свята. У цей день люди у всіх містах одягають національний одяг українців: крім того, що це є дійсно красиво, така подія знайомить українців та іноземців з культурною спадщиною.

Нині вишиванка стає невід'ємним елементом не лише національних подій, весіль та випускних: елементи вишивки включають у свої колекції світові дизайнери, розширюючи масштаб знання про надбання українців. Все більше та більше людей носять етнічний одяг у повсякденному житті, тому для них день вишиванки може відбуватися кожного дня. 

Щоб більше зрозуміти ставлення людей до Дня вишиванки, ми опитали декількох людей.


Блог: Элемент: Коллекция Flowers - Редактирование Фото 3
Блог: Элемент: Коллекция Flowers - Редактирование Фото 4




Олег, 29 років

Я ношу вишиванку в залежності від настрою: буває, що зранку у голові майне думка про це, і я собі в цьому не відмовляю. Для мене вишиванка не дуже сильно відрізняється від звичаної сорочки: так, це одяг, який несе у собі історичне значення, але я не ставлюсь до неї як до святині - в гарному розумінні цієї фрази: я вважаю, що одягати її можно без причин та свят: захотів - одягнув.


Марія, 20 років

На національні свята я обов'язково одягаю вишиванку. На жаль, у своєму гардеробі я поки маю лише одну, але планую купити ще. Інколи я одягаю її на чиєсь день народження чи коли запрошена на весілля. Ще не дуже розумію, як поєднати етніку з повсякденним одягом, але все частіше бачу, як уміло це роблять інші.


Михайло, 36 років

Я повністю підтримую ідею цього свята: мені подобається дивитися, як вулиці та офіси мого міста наповнюються людьми у красивих вишиванках. Але сам я вишиванку не маю: мабуть, ще не знайшов саме ту. А інколи, чесно кажучи, забуваю про свої плани її придбати.


Настя, 24 роки

Для мене вишиванки - це одяг, який гарно виглядає на інших. Чомусь себе поки не уявляю у ньому. Про існування свята я знаю, але ніколи не запам'ятовую дату: добре, що є соц.мережі, де одразу зрозуміло, що це День вишиванки. Це дійсно гарно і дійсно важливо донести до оточуючих інформацію про цінності та традиціі нашого народу. Тому обіцяю, що в цьому році точно не забуду про свято.


Як бачите, усі опитані люди підтримують День вишиванки, хоч і роблять це у різний спосіб: хтось кожен день, хтось - лише на свята, а деякі - поки що лише морально. Але все починається з маленьких кроків: колись ті, що лише милувалися оточуючими у вишитих сорочках стають людьми у цих сорочках. І не тільки під час однойменного свята, але у будь-який день тижня, бо День вишиванки - це лише зайвий привід нагадати про нашу культуру та багату спадщину, а робити це можна кожного дня.

Автор статті - Анна Лобанова